Centrul de evaluare

Centrul de evaluare functioneaza in cadrul Ambulatoriului de Boli Infecțioase al Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț – Târgu Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 35, tel. 0787 733430, program de activitate – luni-vineri, 8-15.
Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se pot prezenta în centrele de evaluare  fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.
La centrele de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2, în primele 7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv.
Prezentarea la centrele de evaluare se face cu programare telefonică directă. Nu este recomandată deplasarea directă la centrul de evaluare fără o programare prealabilă.
Vă rugăm să utilizați mijloace de transport proprii pentru deplasare şi nu mijloacele de transport în comun!
La nivelul centrului de evaluare are loc:
1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;
2. identificarea factorilor de risc:
- boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
- diabet zaharat tip 1 şi 2;
- obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
- boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
- insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
- hepatopatii cronice;
- imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
- vârsta peste 65 de ani;
- copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe asociate.
3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicaţie pentru afecţiuni cronice, dacă este cazul;
4. evaluarea paraclinică a pacientului, în funcție de comorbidități: imagistică (Rx torace), analize de laborator – hemogramă, biochimie (glicemie, ALT, AST, uree, creatinină, proteina C reactivă), INR,  test de sarcină la femeile fertile în cazul necesității prescrierii tratamentului antiviral, EKG.
5. interpretarea rezultatelor de laborator și imagistice (Rx torace), EKG, în funcție de comorbidități.
În urma evaluării clinice, pacienții cu necesar de oxigen și pacienții cu forme non-severe de COVID-19, dar care au indicație de internare pentru alte afecțiuni, vor fi îndrumați direct la spital.
În urma evaluării se poate decide dacă pacienţii care nu necesită oxigenoterapie,  cu manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au factori de risc, au indicaţii/contraindicaţii de administrare de medicaţie antivirală şi dacă necesită internare de zi sau continuă.

0 thoughts on “Centrul de evaluare