spital_tgneamt_vechiSPITALUL DIN TARGU NEAMT LA 159 DE ANI
1852-2011
de prof.Vasile Vranceanu

I – Paraclisul cu hramul Sf. Dumitru

Secolul XIX s-a remarcat in istorie prin avantul economic, social, politic si cultural in intreaga Europa. Nu se putea ca Tarile Romane, sa fie in afara acelui val de lumina.Reamintim cu acest prilej, faptul ca in Tarile Romane la mijlocul secolului amintit s-au afirmat mari personalitati care au format generatia pasoptista, unionistilor, iar unii au avut un rol deosebit in timpul razboiului pentru independenta (1877-1878). Si in Tarile Romane inceputul de secol XIX a cunoscul un impuls deosebit in toate domeniile.
La Targu Neamt si in intreaga zona conditiile climatice,linistea, pamantul roditor, peisajul incantator au atras un numar mare de locuitori.S-au remarcat in mod deosebit familiile de tutuieni (oieri) venite din Salistea Sibiului, care s-au asezat aici formand ,Cartierul Tutuienilor, adica al oierilor.
De-a lungul timpului din cauze bine stiute, au venit tot mai multi transilvaneni asezandu-se unii in Humulesti, iar altii in cartierele Pometea si Blebea.Exemplu: intre 1813- 1822 (9 ani) au venit 20 familii totalizand 83 de persoane.
Acesti harnici romani transilvaneni au constituit un exemplu pentru localnici aducand cu ei si animale de rasa superioara, teascul de facut sloi, roata de tors, tesutul mai perfectionat al sumanilor, al panzei de in si altele.
Sa-l citam pe humulesteanul Ion Creanga:,,Tutuienii veniti din Ardeal, se tin de coada oilor, lucreaza lana si sunt vestiti pentru teascurile de facut oloi. La sfarsitul secolului XIX, statisticile inregistreaza 8500 locuitori in Targu Neamt.
O intoarcere in timp in prima jumatate a secolului XIX, ne ajuta sa vedem necesitatea imperioasa a asigurarii sanatatii oamenilor, a stiintei de carte, a culturii, etc.
Capitolul 3 , paragraful 4 din Regulamentul Organic (1832), oblige Manastirile Neamt si Secu, sa ridice in Targu Neamt un spital, o spiterie (farmacie) si o scoala cu internat, cu toate atenansele trebuitoare fiecareia din ele. (Arhivele Statului, Bucuresti; Fond Manastirea Neamt, Tom V-pag 397).
Realizarea celor de mai sus, ar fi scutit cele doua manastiri Neamt si Secu, de aplicarea secularizarii ,aflata in acea vreme in stare de proiect. Prin Regulamentul Organic se urmarea ca sanatatea ,invatamintul, cultura sa devina institutii ale statului.

II.Grigore Alexandru Ghica

Ctitorul Spitalului ,Spiteriei (farmaciei) si al Scolii Domnesti din Tirgu Neamt
S-a nascut la 15 august 1807(dupa alte izvoare1804), in familia logofatului Alexandru Ghica U (Alecu), protector al teatrului romanesc .
Inainte de a fi domn al Moldovei (1849-1856), a indeplinit mai multe functii printre care si pe aceea de ministru al finantelor in timpul domniei lui Mihail Sturza.
Impartasea idei republicane si idealuri de reforme.A colaborat cu mari personalitati: Mihail Kogalniceanu , Costache Negri,Alexandru Ioan Cuza.
Era un om cu  o excelenta reputatie – idee care apartine consulului Angliei la Iasi. O personalitate franceza aprecia ca :-era dotat cu cea mai buna vointa si cele mai onorabile intentii.
A urmarit personal modul in care erau aplicate reformele. S-a ocupat de Reforma Invatamintului public , urmarind sa construiasca 63 de scoli elementare judetene si numeroase scoli primare in capitala Moldovei Iasi si in alte orase .
In vremea domniei sale s-a aplicat un nou pavaj pe strazile Iasului, s-a construit cazarma de la Copou Iasi, s-a aplicat un nou sistem in exploatarea salinelor etc.
A infiintat un ospiciu de infirmi pe linga manastirea Galata-Iasi, a procedat la usurarea vietii taranilor, reducind numarul zilelor de claca de la 6 la 3 , a organizat supravegherea rezervei de griu a Tarii Moldovei. Un mare iubitor de literatura si istorie. A cumparat din fondurile sale manuscrisele marelui carturar ardelean Gheorghe Sincai, privind Cronica sa, pentru a le salva de la disparitie, dindu-si seama ca lucrarea inseamna -Istoria unui neam intreg- (Imparatul Imperiului Habsburgic: -Cartea sa fie arsa in foc ,iar autorul sa fie spanzurat-.)
Solicita la 28 noiembrie /10 decembrie 1855, un proiect de lege pentru dezrobirea tiganilor. In acest scop se adreseaza Divanului Moldovei , spunind : -Nu va lasati indusi in eroare de insinuari perfide, gindindu-va ca Europa si tara voastra au ochii deschisi asupra voastra si, va vor judeca lucrarile dupa merit.Nu uitati, ca nu depinde decit de voi insiva, de a lasa o pagina frumoasa de istorie in analele tarii voastre si, de a transmite numele vostru din veac in veac pina la posteritatea cea mai indepartata.
In decembrie 1855,domnitorul decreta dezrobirea tiganilor in Moldova, urmata mai apoi de desfiintarea cenzurii.
Imediat dupa aceste doua reforme domnul tarii primea urmatorul mesaj de la un ziarist francez :
-Recentele voastre masuri pentru emanciparea robilor si libertatea presei au uimit intreaga Europa.
Inainte de Congresul de la Paris (1856) domnul Ghica cerea Unirea Principatelor. A primit in tara pe exilatii de la 1848,incadrindu-i in functii de stat. -Sper, cred in mod ferm, ca un viitor apropiat va va despagubi de trecut -. Apoi continua:- Este dorinta cea mai scumpa, a celui care va adreseaza acum cuvinte de adio a celui care n-a avut niciodata alt gind, decit fericirea voastra si, care de departe ca si de aproape, pina in ultima zi, va urmari desfasurarea destinului vostru cu solicutudinea si tandretea unui parinte i. Ziaristul francez Vaillant (Veian), in ziarul Notica (Notis), la pag.14, scria ca Grigore Ghica al V-lea era dotat cu cea mai buna vointa si cele mai bune intentii . El n-ar avea nevoie decit de mai multa energie pentru a pune capat abuzurilor de putere si nepotismului, devenite de foarte multa vreme starea normala a tarii .
La 30 aprilie 1851 , ambasadorul Frantei al Constantinopol ii scria Domnului Noldovei : Voi face legaminte constante pentru succesul eforturilor voastre , pentru bunastarea locuitorilor pe care ati fost chemati sa-i guvernati .Cunosc foarte bine sentimentele nobile si generoase care anima pe Alteta Voastra.
In vremea Principatelor Ghica si in Principate s-a putut vorbi despre notabile progrese in diverse domenii , cu toate piedicile care au existat, atit interne si cit externe.
Dupa sapte ani de domnie, cu multe realizari , Principele Ghica s-a retras in Franta unde s-a sfirsit nu dupa multa vreme.

III Scurt istoric al Spitalului din Targu Neamt

Interventiile Domnului Moldovei Comitetului Sanatatii, au grabit Manastirile Neamt si Secu, conducerea acestora sa porneasca la drum pentru realizarea celor trei edificii: Spitalul,Ipiteria si Scoala.
La 16 septembrie 1946, s-a incheiat contractul dintre manastiri si maistrul Ion Urban din Cernauti. La 20 mai 1847, Mitropolitul Mebetie a dat binecuvintarea pentru inceperea zidirii spitalului.
Staretul celor doua manastiri Kir Neovil,sustinea isa se faca spitalul la Cetatea Neamt, pentru a-i reinvia vechimea. S-a impus in final- opinia calugarilor Neofil,Iliade si Teofan,Cristea,care au sustinut ca aceste constructii, sa fie inaltate in capul targului,din sus intre Strada Mare si munte (Erau acolo si constructii vechi, pe care manastirea le-a rascumparat, cheltuind si pentru amenajarea locului 167.070 lei).
Materialele pentru constructii au fost procurate in cea mai mare parte din aceasta zona. Tabla de zinc pentru acoperis a fost adusa din Austria din monahul Teofan Cristea, imputernicitul manastirii.
La 12 octombrie 1850 spitalul era ridicat din caramida,lemn si piatra,avand in partea centrala Paraclisul.
La 13 ianuarie 1851,inainte de a fi deschis spitalul, M-rea Neamt a facut un contract pe 10 ani cu Dr. Fleislen pentru spitalul ce se pregateste in Targu Neamt.
Se prevedea in acel contract ca -Oranduiala sa fie dupa pilda ospitalelor din Europa – Salariul 10.000 lei pe an platit in doua rate.
La 8 martie 1851, M-rea Neamt face cunoscut Domniei ca: Zidariile sint savarsite,mobilatia dinlauntru,uneltele gospodaresti sunt pregatite,doctorii trebuie – toate sunt alcatuiti si putine lipsesc pentru inceperea activitatii.
La 16 oct 1852, Domnul Moldovei ,Grigore Alexandru Ghica,Mitropolitul Moldovei Sofronie,staretul M-rilor Neamt si Secu Kir Neonil si foarte multa lume au inaugurat la Targu Neamt Spitalul Ipiteria si scoala Domneasca , o data cu sfintirea Paraclisului Sf.Dumitru din spital.
In “Amintirea din copilarie ” Ion Creanga avea sa noteze :Eu impreuna cu alti baieti isonari ai bisericii,stau aproape de Ghica Voda,care era de fata la acea serbare,inconjurat de o multime de lume.
S-au adus multumiri inspectoratului general peste lucrari Teodosie Serdea si ajutorului sau parintelui Sevate Jecu, arhitectului Ion Fux,executorului constructor Alexandru Costinescu.
Inca de la deschidere spitalul a functionat cu 40 de paturi.In 1860-1862, ajunsese la 80 de paturi.
La 5 martie 1866,Spitalul din Targu Neamt a trecut sub administratia Epitropiei Sf.Spiridon din Iasi impreuna cu Ospiciul de alienati de la M-rea Neamt.De la acea data Spitalul nu a mai depins de manastire,evoluind alaturi de Casa sf.Spiridon.
“Azi 5 ale lunii martie 1866 Consiliul de Ministri luand in bagare de seama referatul Dlui Ministru dinauntru sub nr.1075,trece sub administratia Epitropiei Sf.Spiridon.”
1.Spitalul din Tragu Neamt.
2.Ospiciul alienatilor din Manastirea Neamt.
3.Ospiciul alienatilor din Mrea Adam
Semneaza Ion Ghica,Dimitrie Ghica,Maior D.Sturza si Mavrogheni.
Cand Spitalul din Targu Neamt a trecut sub conducerea Epitropiei Sf.Spiridon,epitropii de la Spiridonie-V.Sucopanu si C.Negruzzi,au trimi,pe dl.Iancu Gheorghe si pe Iancu Victor,primul fiind revizor,iar al doilea amploiat pentru inventarul spitalului din Targu Neamt.

Personalul locuia in spital ,avand camere special amenajate.”Spitalul in acea vreme era luminat cu felinare cu petrol,iar in saloane erau candele cu undelemn.”
Felinarul din curtea spitalului a disparut acum cativa ani.Astazi mai este doar soclul pe care era asezat atunci in 1850.
In cartea “Calator prin Orasul Targu Neamt de altadata si de astazi”,la pagina 155 sunt doua fotografii cu felinarul din spatele spitalului.
Istoria Spitalului din Targu Neamt este foarte bogata. Nu ne putem permite  si nici nu este posibil- ca in doar cateva minute sa o strabatem.Nu ne poate vorbi pe scurt despre laborioasa activitate de la inceputuri si pina in zilele noatre. Oamenii in alb  de la medici la asistente (asistenti) si alte servicii au vegheat si, vegheaza pentru sanatatea tuturor in spiritul umanismului.
De-a lungul timpului spitalul din Targu Neamt a reusit sa-si castige un renume, care atragea tot mai multi bolnavi,chiar si de peste hotare.
Si-au spus cuvantul aici buna pregatire profesionala , devotamentul.
Inca in sec. XIX s-a remarcat Dr.Dimitrie Ulea,absolvent al Facultatii de Medicina din Paris cu desavirsite cunostinte medicale,bun organizator etc. Efectua operatii indraznete,dorinta permanenta de cautarea a adevarului Stiintific  (pag 158).
Ca student la Paris a luat parte la razboiul franco-prusac (1870).In 1877, a participat ca medic de campanie la Razboiul de Independenta in cadrul armatei Romaniei.
A publicat impreuna cu secundul sau Dr. Moscovici,periodicul medical lunar Nasograful Ospitalului de Neamtu, fiind printre primele periodice medicale din Moldova.
Dupa o boala grea si de durata, la numai 41 de ani , in ziua de 28 mai 1879,Dr. Dimitrie Ulea s-a stins din viata. A cazut in prima linie, ca un erou ,luptind cu arma pe care natura o pune la indemana celor putini alesi , acelor care-si sacrifica viata lor pentru sanatatea si viata altora: arma mintii,materia cenusie si ratiunea folosite pe nemarginitul camp de lupta al medicinii.Unor Asemenea eroi posteritatea le confera unanim Virtutea medicala.
A cerut sa fie inmormantat in curtea spitalului si nu in cimitir.Datorita noilor constructii ramasitele pamintesti au fost stramutate si reinhumate in fata spitalului.

Dr. Constantin Petroniu

S-a nascut la 9 aprilie 1846 la Barlad. Dupa absolvirea facultatii de medicina in tara, isi continua studiile la Paris si apoi in Italia.
Trecand si pe la alte spitale, la 14 martie 1875 este numit medic secundar la Targu Neamt, unde a functionat sub primariatul Dr. Ulea.
Dupa un timp trece pe la spitalele din Tg.Ocna si Harlau.
Revine la Targu Neamt ca medic primar la 20 sept.1893, avand si o vechime de 19 ani. A lucrat aici pana la pensionare -1921.
A luptat in Razboiul de Independenta (1877 -1878) si in Primul razboi mondial (1916-1918) ca medic de razboi . (Foto vol. I.- p.158).
La pag.154, aceeasi carte, vol.I este o fotografie de grup cu Personalul spitalului in 20 martie 1880.
La sfarsitul sec. XIX Dr.C.Petroniu a fost ales presedinte al Ligii Culturale din Targu Neamt, inca de la infiintare, ca dovada a pregatirii sale si in domeniul culturii generale.
In timpul Primului razboi mondial spitalul a fost transformat in spital de razboi.
In primavara anului 1944 spitalul a trebuit sa fie evacuat din pricina frontului de la Targu Neamt pe linia cazematelor in Al II -lea razboi mondial.
Din pacate cu ocazia evacuarii, pe langa pierderile de bunuri materiale si instrumentarul spitalului, s-a pierdut si intraga arhiva . Am citat din documentele vremii.
Personalul spitalului si gospodine din oras au depus mari eforturi pentru ingrijirea ranitilor. (Poza si textul de la pag. 157-vol I).
Numerosi au fost oamenii, medici, personal sanitar, salariati ai serviciului administrativ, cadre de conducere, oameni de alte profesii, care au contribuit intr-un fel sau altul la inflorirea acestui spital si care au adus un aport remarcabil pe taram profesional si organizatoric dupa anul 1944.
Pe acestia posteritatea daca va gasi de cuviinta ii va aminti. (Din documentele vremii).
Un alt stralucit medic a fost Dr.Petru Bogdan, care s-a nascut la 1 noiembrie 1905 in orasul Tg.Ocna.
Absolvent al Fac. de Medicina din Bucuresti. A trecut prin toate treptele ierarhiei medicale.
Medic primar chirurg la 31 de ani. Din 1949 a functionat la Spitalul din Tg.Neamt, ca sef al sectiei de chirurgie, in cadrul careia a format chirurgi in orasul Tg.Neamt cat si in alte orase ale tarii.
De o rara conduita profesionala, onest, apropiat de bolnavi si de populatie, un veritabil exemplu de deontologie medicala, un urmas demn al doctorului D.Ulea, care a functionat in sec.XIX.
Din pacate o boala grea l-a rapit vietii atunci cand implinise doar 51 de ani.
Pe ultimul drum spre cimitirul de la M-rea Agapia, a fost insotit de numerosi locuitori ai orasului si comunelor in semn de recunostinta pentru faptele sale . Convoiul era cu sute de metri in urma carului mortuar. Asa ceva nu s-a mai vazut. (Din marturiile participantilor)
Cu trecerea anilor si alti slujitor ai acestei unitati spitalicesti s-au facut cunoscuti si apreciati datorita profesionalismului de inalta tinuta, asa cum exista si astazi.
Este bine venita si infuzia de tineret, realizandu-se un pretios schimb de experienta, in favoarea populatiei si in primul rand a suferinzilor.
In vol. II, cu acelasi titlu, pag.120, am mai scris: De-a lungul anilor, timp de peste un secol si jumatate, in acest spital oamenii in alb  au vegheat la capataiul celor care in momente grele, de cumpana, aveau nevoie de ajutor. Si l-au primit, fiindu-le alinate suferintele, sporindu-le increderea si redandu-i societatii.
O fotografie datand din 1988, realizata pe treptele spitalului  sectia contagioase-, are pe verso urmatorul text: -Iesirea la pensie , dupa anii indelungati de serviciu, a D-nei Dr.Lucia Gheorghita. Si aceasta fotografie este un mesaj peste ani pentru generatiile care vor urma.
Prof.Vasile Vranceanu

BIBLIOGRAFIE

1.Arhivele statului Bucuresti: Fond Manastirea Neamt, Tom. V
2.Narcis Cretulescu, Istorie despre spital, scoala si spiterie din Tg.neamt, in Un Jubileu, Piatra Neamt, Imprimeria Judetului Neamt, 1904.
3.Dumitru Constantinescu si colaboratorii, Spitalul din Tg.Neamt……..
4.Declaratii, amintiri ale unor persona;litati care au lucrat la spitalul din Targu Neamt de-a lungul timpului.


0 thoughts on “Istoric