Prezentare secție Chirurgie generală

Serviciul Chirurgie Generala din cadrul Spitalului Tg.Neamt își centreaza activitatea pe deservirea sănătății comunității locale incercind sa  ofere servicii medicale de calitate; buna pregătire profesională a personalului  și  aparatura achizitionata, de generație recenta, pot asigura, în prezent, tratament medico-chirurgical la standarde actuale. În prim planul preocuparilor noastre se afla calitatea actului medical, diversificarea paletei de interventii chirurgicale prestate și maximizarea benefiiciilor aduse pacientului chirurgical.

Date contact: tel. 0233 790 824(int. 217), 0786 089 312

                         e-mail: chirurgie@spital-tirguneamt.ro

Organizarea serviciului.

I. Secția Chirurgie Generala  – se situeaza în Pavilionul Chirurgical al spitalului. Reprezintă zona  de cazare intraspital, investigatii paraclinice, pregătire preoperatorie, tratament chirurgical și îngrijire postoperatorie imediata.

Dispune de 35  paturi de internare continua, organizate pe 2 etaje în 6 saloane și 2 rezerve, parte din acestea fiind recent reabilitate , oferind confort sporit(grup sanitar propriu, în salon, instalatie de climatizare a aerului, TV, frigider) .

Sectia include:

 • compartiment Anestezie Terapie Intensiva – 5 paturi
 • compartiment Ortopedie Traumatologie – 10 paturi.

Pacienții internati beneficiaza și de

 •  2 sali de tratamente și pansamente
 •  o sala de mese (cu oficiu alimentar propriu).

Blocul Operator –  dispune de 2 sali de operație cu arie preanestezica și postoperatorie si de bloc de sterilizare propriu.

 • sala de operatii 1(la etaj I) – sala de operatii destinata interventiilor ortopedice
 • sala de operatii 2(la etaj II) –sala destinata operatiilor de chirurgie generala

Dotarea salilor de operație include aparatura și echipamente de ultima generație: aparate anestezie de calitate, masa chirurgicala, respectiv ortopedica, stații electrochirurgie, turn celioscopie laparoscopica, turn artroscopie, aparat Roengen mobil pentru control radioscopic intraoperator.

Existența și dotarea conforma  a compartimentului ATI(terapie intensiva intermediara postoperatorie)  la standarde de actualitate, completeaza tabloul ingrijirii pacientului chirurgical într-o maniera sigură și profesionista.

Existența și activitatea compartimentului ortopedic diversifica activitatea chirurgicala în intimpinarea necesitatilor de sănătate ale comunității.

Personal medical

 Medic șef de secție – dr. LUCACHI CAESAR, medic specialist chirurgie generala

Dr. TANASE MIHAI AURELIAN, medic primar chirurgie generala, doctor în stiinte medicale, competenta în endoscopie digestiva superioara și inferioara, diagnostica; competenta în proctologie

Dr. CIOCOIU DAVID TATIANA, medic specialist chirurgie generala

Dr. PATRASCU ALEXANDRU, medic specialist ortopedie-traumatologie, doctor în stiinte medicale

Dr. PURCEL ALEXANDRU IONUT, medic specialist ortopedie-traumatologie

Dr. IORGA BOGDAN, medic specialist ortopedie-traumatologie

Dr. LAZAREANU CRISTIAN, medic specialist Anestezie Terapie Intensiva

Dr. CROITORIU IULIAN, medic primar Anestezie Terapie Intensiva

Dr. UNGUREANU VLADIMIR, medic primar Anestezie Terapie Intensiva

Secția Chirurgie Generala a Spitalului Orasenesc Tg.Neamt poate oferii servicii de tratament pentru:

 • patologie infectioasa intraperitoneala: apendicita, diverticulita Meckel, diverticulita sigmoidiana complicata, colecistita litiazica veziculara sau de cai biliare(abord clasic sau laparoscopic)
 • pancreatite acute în cazuri severe sau complicate(necroze, abcese pancreatice, pseudochisturi de pancreas)
 • boala acido-peptica în cazuri complicate: hemoragii digestive superioare, ulcere perforate gastro-duodenale, boala de reflux gastro-duodenala în cazuri cu indicatie chirurgicala, stenoze pilorice
 • patologia peretelui abdominal: hernii, eventratii (cu sau fără utilizare de proteze de polipropilena)
 • patologie perianala: abcese perianale, fisuri anale, hemoroizi, abcese pilonidale
 • hidrocel, varicocel, fimoze
 • varice de membre inferioare cu indicatie chirurgicala
 • cazuri de trauma toraco abdominala– evaluate și selectionate la camera de garda, sunt tratate în serviciul chirurgical Tg.Neamt, în măsura posibilităților de intervenție imediata în urgența, funcție de prezenta și disponibilitatea anesteziei și posibilităților de terapie intensiva, prezenta și gravitatea leziunilor asociate celor abdominale
 • patologia tumorala – este tratata ca și urgenta(de exemplu: ocluzia intestinala prin tumora digestiva) sau electiv, in cazuri selectionate
 • alte patologii precum piciorul diabetic sau ischemiile depasite de membre inferioare intra și ele, în posibilitățile terapeutice curente ale secției Chirurgie Tg.Neamt.

Compartimentul Ortopedie-Traumatologie contribuie semnificativ la activitatea operatorie a secției practicind o chirurgie ortopedica moderna, cu abordarea unei palete largi de patologii osteo-articulare:

 • tratamentul chirurgical al patologiei traumatice osteo-articulare
 • chirurgie artroscopica(genunchi) – leziuni meniscale, ligamentare, luxatii articulare, patologie condrala
 • chirurgie protetica articulara(protezare de sold) în cazuri selectionate
 • chirurgia diverselor diformitati ale aparatului locomotor, abordind chiar și tumori osteo-articulare primitive sau metastatice, în anumite cazuri.

II. Ambulatorul, integrat secției – locatie: Policlinica Tg.Neamt et.1 – ofera servicii medicale, pe baza de programare; de asemenea eliberează documente medicale: concedii medicale, referate medicale, recomandări de dispozitive medicale, bilete de trimitere către alte specialitati, la nevoie.

 • deține 2 cabinete de specialitate:

1.Cabinet Chirurgie Generala  – reprezintă aria de consult programat, mici interventii chirurgicale, control și urmărire postoperatorie postexternare.

Programul de lucru: luni-vineri orele 09.00-13.00   – este acoperit prin rotatie de medicii angajați ai secției.

Programările se pot face la telefon: 0787 837 601

Serviciile în cadrul cabinetului ambulator sunt oferite

 • pentru pacienții asigurați prin CNAS  - gratuit,  în baza biletului de trimitere emis de medicul de familie, cu prezentarea  cardului de sănătate
 • pentru pacientii neasigurati – contracost, cu aplicarea tarifelor stabilite de unitatea sanitara

Serviciile oferite în cadrul cabinetului ambulator chirurgie generala se refera la consult chirurgical electiv si/sau tratamentul unor urgențe minore:

 • ingrijirea postinterventionala a plagilor chirurgicale – pansamente, suprimare material de sutura;
 • tratamentul patologiei infectioase a pielii/tesutului subcutanat: panaritii, iunghii incarnate, chisturi sebacee, abcese cutanate/subcutanate, hidrosadenita, abcese pilonidale, abcese perianale, flegmoane cu diverse localizari:
 • plagi superficiale, contuzii posttraumatisme minore;
 • ulceratii tegumentare de diferite etiologii;
 • biopsii excizionale tumorete ale pielii și tesutului celular subcutanat;
 • cateterisme uretro-vezicale efectuate per primam( pentru cazuri cu retentie acută de urina sau incontinenta urinara neurogena) sau în cadrul ingrijirii unor sondaje urinare cronice.

Cazurile care necesita interventia chirurgicala sub anestezie loco-regionala sau generala sunt programate pentru internare în secția Chirurgie Generala.

2.Cabinet Ortopedie-Traumatologie

Program de lucru: luni-vineri orele 09.00- 13.00 – este acoperit prin rotatie de medicii angajati ai compartimentului.

Programari – telefon: 0786 833 895

Cabinetul ortopedic abordeaza o gama diversa de patologii osteo-articulare ce presupun tratament conservator, ortopedic;  cazurile care necesita intervenție chirurgicala sunt internate în compartimentul de specialitate.

III. Camera de garda

 • asigura continuitatea activitatii medicale cu specific chirurgical intre orele13,00-08,00
 • consulta și preia cazurile chirurgicale prezentate serviciului de urgența Tg.Neamt, după evaluarea primara făcută de medicul de urgența:

peritonite sau sindroame de iritatie peritoneala, ocluzii de diverse etiologii, hemoragii digestive superioare sau inferioare cu (posibila) rezolvare operatorie, traumatisme inchise/deschise. În principiu, chirurgul de garda aflat în fata unei urgențe chirurgicale, de orice natura, va face în camera de garda orice gest terapeutic necesar, pentru ca pacientul sa ajungă în stare cât mai buna, fie în sala de operație a secției chirurgicale Tg.Neamt, fie în sala de operație a unui serviciu chirurgical de grad superior, după caz.

 


0 thoughts on “Sectia chirurgie generala