Spitalul Orasenesc Sf.Dimitrie Targu Neamt la centenar


romania100Spitalul Orasenesc ‘’Sfantul Dimitrie’’ Targu Neamt, la Centenar

Parcurs Istoric

 Autor: ing.Georgescu Lucian,   salariat al Spitalului Orasenesc Targu Neamt

Spitalul Targu Neamt  a fost construit intre 1847-1851 de catre Manastirea Neamt  din resurse proprii implinind astfel una dintre prevederile Regulamentului Organic din Moldova(prima Constitutie a Principatului Moldova), impusa de catre Imperiul Rus dupa anii 1835.

La data de 31.03.1851 Spitalul Targu Neamt a fost sfintit fiind proiectat sa functioneze in 60 de paturi. A fost dat in functiune in 1852 in prezenta Domnitorului progresist Grigore Alexandru Ghica, a staretului Manastirii Neamt Neonil Buzila si a altor oficialitati. La ceremonie a participat si copilul Ion Creanga care descrie sumar in Amintiri de Copilarie acest moment.

Pana la 1918 Spitalul a functionat cu medici scolarizati in strainatate(Viena, Paris,Berlin…) acestia fiind angajati de catre Primaria Targu Neamt pentru a asigura asistenta medicala pentru pacientii internati cat si pentru bolnavi la domiciliul acestora.

Personalul medical  era platit din fondurile Primariei cu leafa anuala, lemne de foc, locuinta in spital precum si fan pentru calul de serviciu. Procedurile medicale aplicate pacinetilor in acele vremuri erau modern. Se foloseau truse medicale importate din apus, sau diverse instrumente medicale confectionate de catre mesteri locali(Ex:foarfece pentru chirurgie facuti de catre fierari din varfuri de coasa). Spitalul Targu Neamt a asigurat si asistenta medicala pentru pacientii internati la ‘’spitalasu’’ Manastirii Neamt, medicul Spitalului deplasandu-se de 2-3ori pe luna pentru a cauta de bolnavii ‘’bantuiti de duhuri rele’’(bolnavi psihici).

In perioada de la darea in folosinta pana la Primul Razboi Mondial, Spitalul a suferit transformari in ceea ce priveste organizarea spatiilor, s-a construit gardul metalic care exista si in prezent, zidul imprejmuitor, anexe pentru ‘’slugi’’, grajduri, beciuri,etc. fiind una dintre primele unitati sanitare din Principatul Moldova cat si din Romania de dupa 1859.Constructia Spitalului a fost executata dupa proiectul arhitectului Ioan Fux, iar executia a fost supravegheata de catre paharnicul Alexandru Costinescu. In acele vremuri incalzirea Spitalului se facea cu sobe care functionau pe baza de lemne. Acestea se carau din padurile din imprejmuiri cu carele trase de boi, cu carute cu cai, incalzirea consumand peste 300 metri cubi de lemn pe an. Apa era asigurata din fantana amenajata in subsolul cladiri, inca din faza de constructive, fantana aflata in zona scarii metalice amplasata pe fatada Nordica a cladirii(scara metalica exista si in prezent, iar usa de acces prin fantana exista si acum). Fosta spalatorie, bucatarie cu aburar, dupa model manastiresc, sala de necropsii, corpul administrative al Spitalului construit ulterior anului 1852 exista si acum, partial utilizate de birourile conducerii.

Este de remarcat ca in 1866 a avut loc vizita A.S. Principele Carol I al Romaniei, venit prin Targu Neamt cu ocazia plebiscitului. Alteta sa Principele Carol a fost gazduit in Spitalul Targu Neamt in camerele apartamentului utilizat de catre Medicul Spitalului, Friederik Muller. Ca pacient al Spitalului Targu Neamt a fost in anul 1879 si Principele mostenitor al Coroanei Suedeze, care aflat in vizita la manastiri a necesitat asistenta medicala.

In perioada Primului Razboi Mondial Spitalul a functionat ca Spital militar condus fiind de Dr. Constantin Petroniu, care a fost in perioada anilor 1901-1902 si Primar al Orasului Targu Neamt  fiind unicul medic primar din istoria orasului. Spitalul din cauza lipsurilor si a Razboiului functiona foarte greu avand un numar de circa 250-300, de paturi pentru asigurarea asistentei militarilor raniti din spatele frontului romanesc. Foametea din anul 1917, bolile saraciei, stare generala alterata societatii romanesti au facut ca Spitalul sa fie un sprijin pentru armata si populatia civila din Moldova. Problemele care se puneau atunci erau lipsa medicamentelor, materialelor sanitare, hrana si personal medical insuficient. In acea vreme Spitalul nu avea curent electric, iluminarea se facea cu candele, lumanari sau opaite cu seu(grasime animal), iar interventile medicale se faceau doar manual si cu foarte putine mijloace sigure din punct de vedere septic. Tratamentele medicale aplicate se faceau cu medicamente procurate de la cele doua farmacii locale, iar alimentele putine si de slaba calitate se achizitionau de la diversi furnizori localnici pe datorie.

Dupa terminarea Razboiului dupa 1918 Spitalul ca si intreaga Romanie trece prin profunda criza economica, ajungand sa dispuna doar de 10 paturi, lipsa totala de materiale si cele necesare asa incat putem considera aceasta perioada ca fiind cea mai grea prin care a trecut. Incet incet activitatea medicala se reorganizeaza, lipsurile nu mai sunt atat de mari, apar medici noi, absolventi ai facultatilor romanesti(pana la primul razboi mondial medicii in majoritatea lor erau absolventi ai facultatilor din strainatate, putini fiind romani). In perioada dintre cele doua razboaie Spitalul isi diversifica specialitatile medicale, apar paturi Boli Infectioase , Laborator de Analize Medicale, paturi pentru Pediatrie,etc. Tot atunci se dezvolta Serviciul Administrativ propriu functional, Spitalul avand in proprietate mai multe care cu boi, carute cu cai, animale de ferma si pasari pentru hrana bolnavilor, acest serviciu functionand de cele mai multe cu personal necalificat, deseori necinstit si de multe ori neplatit.

In perioada celui de al doilea Razboi Mondial, Spitalul a functionat in conditii de pace -41-43, iar dupa luna martie 1944 a fost evacuat si transformat in Spital militar, deoarece linia frontului pe traseul Boroaia-Brusturi-Oglinzi-Raucesti punea in pericol unitatea sanitara. Armata romana fiind in retragere si armata sovietica in atac. A facut ca Spitalul sa fie strict necesar pentru tratarea  militarilor raniti atat inainte de 23august 1944, cat si dupa aceasta data. Odata ce frontul inainta spre apus, populatia civila intoarsa din zonele de refugiu in oras a inceput a accesa serviciile medicale al Spitalului.

Intre anii 1946-50 in Spital s-a infiintat un serviciu mobil de asistenta medicala la domiciliu, organizat empiric. Acesta era de fapt alcatuit dintr-o trasura trasa de cai, vizitiu,iar in caz de vreme neprielnica trecerea peste paraie, noroaie si zone inaccesibile se facea prin deshamarea cailor, incalecarea acestora de catre vizitiu si medic insotit de trusa medicala si continuarea drumului catre domiciliile bolnavilor din zonele cu probleme din Blebea, Condreni si Bariera Orasului(zona fostei fabrici Volvatir).

Dupa 1952 in Spital se aduce prima ambulanta, soferi fiind Vasile Vasiliu(mustaciosu), aceasta era de fapt un autoturism rusesc(Popeda-Victoria), masina buna ‘’la toate cele’’ incepand  cu transportul materialelor de orice fel, a sefilor, a medicilor, si a pacientilor in caz de nevoie.Dupa 1955 in spital se introduce curentul electric, prin utilizarea unui generator cu benzina, apa se procura in continuare din cele doua fantani in functiune, cea din subsolul cladirii cat si fantana din zona fostei sectii Izolare(denumirea veche a sectiei Boli Infectioase).

Dupa 1960 Spitalul monobloc este modernizat, peretii acestora in zona holurilor fiind placati cu celebrele placute verzi denumite OPAXIT, care era de fapt sticla vopsita in verde fabricata la combinatul chimic Ploiesti. Se introduce apa curenta, reteau cu apa alimenta cu un hidrofor bazinele de stocare care erau amplasate in podul cladirii. In 1963 se construieste prima central termica alimentata cu rezid petrolier(vestitul CLU, care pana prin anul 1999 afuma aerul orasului Targu Neamt la orele cand se furniza cadura la blocurile de locuit ale populatiei). In cladire se toarna mozaicul care exista si in prezent, se repara acoperisul inlocuindu-se tabla din plumb veche de la 1852, cu alta noua, celebra table neagra foarte la moda in acele vremuri si care a fost eliminata in 2013. Se inlocuieste tamplaria din lemn de brad cu alta noua cu rame de stejar, se infiinteaza in maternitate care functiona  in fosta spiterie(farmacie) construita tot de Manastirea Neamt odata cu Spitalul si Scoala Domneasca. Aceasta cladire a fost daramata in 1970 pentru a face loc blocului sectiei Chirurgie, mai exact pana in 2013 pe locul in care exista un nuc vizavi de Scoala Generala Nr.2.

In unicul pavilion al Spitalului in anii 65-70 functiona la parter Sectia Medicala si Laboratorul de Radiologie, iar la etaj Sectia Chirurgie, Laborator si ulterior dupa demolarea cladirii exterioare a maternitatii, Maternitatea, Sectia Nou-Nascuti si Pediatrie. Toate acestea erau intr-o asa mare inghesuiala incat in anii 72-76 a trebuit sa se constriasca corpuri noi de cladiri, sectia Chirurgie, Sectia Boli Infectioase si Policlinica. S-a extins astfel reteau de termoficare, apa, energie electrica in intreg perimetrul unitatii, curtea ajungand la peste 3,19 hectare.Unitatea spitaliceasca devenise un adevarat Spital multipavilionar cu peste 400 de paturi cu multiple specialitati organizate correct din punct de vedere epidemic-sanitar. Se construiesc in aceasta perioada dispensare urbane, statia de salvare, cladire stomatologie(ultimele doua in spatele actualei primarii) avand loc si o oarecare modernizare a bucatariei si spalatoriei.In aceste cladiri si-au consacrat activitatea medici cunoscuti si in prezent, chiar daca unii dintre ei nu mai sunt. Evocam pe medicii chirurgi Beraru si Gheorghita, internisti   Micu si Amzulescu, doctori fratii Sava Mihai si Petru, pediatru si radiolog, Moldovan-dermatolog, doctorita Varvara si Zachici la TBC, familia Gafar la OG si Laborator, Dr. Carp – Cardiologie si altii. Actuala generatie de medici aflata in pragul pensiei in acesti ani s-a format sub indrumarea celor mai sus mentionati.

Odata cu progresul economic de dupa anul 1965 apar in Spital aparate medicale superioare fata de perioada de dinainte, aparatura de radiologie, laborator, sali de nastere si operatii modernizate. A fost perioada cea mai buna pentru spital de la cel de-al doilea Razboi Mondial pana in 1980. Dupa 1980 ritmul inoitor in spital s-a redus , se pune accent pe autogospodarire, infiintandu-se si o ferma de crestere intesiva a porcilor pentru autoconsum, esecul economic isi punea cuvantul in anii de final ai dictaturii comuniste. Dupa aceasta data dotarile medicale erau epuizate, hrana si medicatia se imputinau, caldura in spital s-a redus, intreg personalul fiind nemultumit.

Dupa Revolutia din 1989 spitalul s-a confruntat cu o lipsa cronica de resurse de toate felurile, caderea economica aproape generalizata a Romaniei afectand profund si Spitalul Targu Neamt. Intre timp tot ce era uzat trebuia inlocuit, industria romaneasca nu mai producea mai nimic, medicamentele erau intr-un continuu proces de reconfigurare ca produse si sortimente.Aceasta situatie a continuat pana in anul 2000, cand Ministerul Sanatatii a trimis in timpul mandantului de director al doctorului radiolog Matei Bargaoanu un aparat de radiologie, primul aparat occidental de mare anvergura la Targu Neamt de dupa 1989.Acest proiect de dotari, net superior celui de dinainte de 89, a continuat dupa anul 2007, anul aderarii la Uniunea Europeana. In prezent Spitalul dispune de de aparatura ultramoderna, tehnologii occidentale in toate locurile de munca.

Spitalul functioneaza in prezent cu circa 10 specialitati, cu un numar de peste 40 medici angajati si colaboratori, biologi, chimisti, farmacisti si personal TESA. Demn de remarcat este organizarea, modernizarea CPU, care a inlocuit vechile camera de garda  cu aspect mohorat, mobilier revopsit, neigienic si care functionau in lipsuri cornice.

La Centenar Spitalul se prezinta sub aspectul resurselor umane si material la cel mai inalt nivel de la infiintarea sa in 1852. Exista unele probleme care se manifesta in mod continuu in spital de ani si ani de zile, acestea necesitand sume enorme pentru reparatii si inlocuiri. Retelele de utilitati, imprejmuirile trebuiesc urgent introduce in proces de reparatii. La 100ani de la marea Unire Spitalul Targu Neamt plecand de la medicina manofacturata de la inceputul secolului 20 a ajuns la nivel European si face pasi siguri si ireversibili(cel putin pentru moment) in directia imbunatatirii serviciilor oferite cetatenilor in contextual integrarii Europene.

LA MULTI ANI ROMANIA MARE!

LA MULTI ANI POPOR ROMAN TRAITOR INTR-O TARA, CARE CU ANII SPERAM CA VA DEVENI MAI UNITA SI MAI MARE!

 Surse:

Monografia Spitalului Targu Neamt- autor Dr. Miron Sorin si profesor        Constantinescu Dumitru Cetate

 Monografia Orasului Targu Neamt – autor Profesor Gavril Luca

 Surse proprii, fosti angajati ai Spitalului traitori in timpurile de demult.